YHS_0004

Het Koersplan is ons meesterwerk

“Ambitieus en haalbaar”, zo omschrijven bestuurders Michael Krul en Frederieke van der Vloed het nieuwe OPOZ Koersplan. Eens in de vier jaar ontwikkelen we een nieuw Koersplan, met daarin strategische pijlers en ambities. Dit geeft houvast voor het maken van de schoolplannen en richting aan de keuzes die we samen (moeten) maken. “Het nieuwe Koersplan heeft als titel - De toekomst: ons meesterwerk -”, aldus Frederieke.

Goed onderwijs maken we samen

Daarmee haakt Frederieke aan op hoe de negentien OPOZ-scholen van onderwijs hun meesterwerk maken. Met goed en eigentijds onderwijs zorgen we ervoor dat kinderen in Zoetermeer met vertrouwen hun plek in de wereld kunnen vinden. Maar wat is dan goed en eigentijds onderwijs? “Goed onderwijs maken we samen en in het Koersplan staat hoe we dat onderwijs vormgeven en welke concrete ambities we nastreven,” zegt Michael. “Ook toetsen we met elkaar of die ambities haalbaar zijn. We zoeken de verbinding met elkaar als collega’s en tussen de scholen om kennis en ervaringen te delen en samen te werken aan onze organisatie en het onderwijs van morgen.”

Concreet en consistent

Was Michael bij het vorige Koersplantraject nog nieuw als bestuurder bij OPOZ, deze keer maakte Frederieke dit proces voor het eerst mee. “Dat kwam heel mooi uit”, vertelt ze. “We konden mijn kennismakingsbezoeken op de scholen benutten om niet alleen inhoudelijk maar ook procesmatig informatie op te halen voor het Koersplantraject. Toen kwam duidelijk naar voren dat het nieuwe Koersplan concreter en consistenter mocht worden met meer verbinding met het schoolplan en de jaarplannen. Ik denk dat dat is gelukt.”

Frisse blik

Frederieke kijkt terug op een mooi eerste jaar als bestuurder bij OPOZ. “Ik vond het heel fijn om met een gemêleerde groep mensen samen te werken om de nieuwe strategie op te stellen, de visie en missie aan te scherpen en ambities te formuleren.” Bij alle scholen, kinderen, ouders, maatschappelijke partners, de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (gmr) en de Raad van Toezicht (RvT) is input opgehaald. Michael: “Onze grootste uitdaging was om van al die input een concreet en consistent verhaal te maken met haalbare ambities en de juiste focus. Het was goed dat Frederieke met haar bestuurskundige ervaring en met een frisse blik direct aan dit proces kon deelnemen.”

YHS_0028

Meesterbreinen

Tijdens het hele ontwikkelingsproces werd de wens om de koers samen vorm te geven in de praktijk gebracht. “We deelden de stand van zaken tijdens Koerscafé’s en collega’s van scholen lazen als meesterbreinen mee”, vertelt Michael. Ook de directeuren van de scholen waren continu bij de ontwikkeling betrokken.” Het Koersplan is van iedereen die bij OPOZ werkt en Michael en Frederieke benadrukken dat de koers de komende vier jaar vooral op de scholen wordt waargemaakt en moet blijven leven. Frederieke: “Maar OPOZ is meer dan de som der delen. We zoeken dus ook zeker de samenwerking op in het realiseren van onze ambities. Voor elke pijler gaat een strategische meesterwerkgroep aan de slag met de ambities. De meesterwerkgroepen halen hiervoor kennis van buiten de organisatie en informatie binnen de organisatie op. Ook organiseren we vanuit een stuurgroep vier keer per jaar een Koersdag voor het MO om actief invulling aan het Koersplan te geven.”

Oefenplaats voor later

Waar hopen we over vier jaar met OPOZ te staan? Frederieke: “Ik hoop dat we elkaar dan nog beter weten te vinden, niet alleen op de eigen school maar ook de scholen onderling. En dat we ons onderwijs verder hebben doorontwikkeld, passend bij de tijd”. Michael: “We willen dat iedereen zich vakkundig voelt, vooruit durft te kijken en durft te vernieuwen. Daarom stimuleren we ook dat collega’s in verbinding zijn met andere collega’s en scholen binnen OPOZ, passend bij de pijler ‘vanuit verbinding in beweging’. We doen het uiteindelijk allemaal voor de kinderen. Onze scholen zijn hun oefenplaats voor later. Dat zij zich straks competent en gelukkig voelen op weg naar de volgende fase in hun ontwikkeling, is uiteindelijk het belangrijkst.”

Terug naar artikelen